Image Alt

Üdvözöljük a Maldív- szigeteken!

 

Üdvözöljük a paradicsomban, ahol a tengerparti homok olyan fehér, mint a helyi lakosok mosolya, és a halak boldogan úszkálnak az Indiai- óceán vizében. Ha a Maldív-szigetekre esik a választása, egy csodálatos nyaralási helyszínre készülhet. Függetlenül attól, hol pontosan nyaral a Maldív-szigeteken belül, garantáltan vissza fog akarni menni oda. Itt mindent megtalál, ami szem-szájnak ingere, kivéve a hideg időjárást és a hegyeket, ha nem számoljuk a légkondit, illetve vízisíelést a lagúnákban. Ha sport adrenalinra vágyik, itt mindent megtalál a siklóernyőzéstől a vízalatti rollerig. Megnézheti a delfin safarit, és búvárkodhat, felfedezheti a korallokat és a viz alatti világot. Mindehhez ötcsillagos szállás, figyelmes szállodai személyzet, és szívélyes vendéglátás társul. Több mint 115 lakatlan sziget változott az utóbbi években előkelő szálloda komplexumokká. A Maldív-szigeteken mindenki megtalálja a pénztárcájához illő megoldást, mivel 118 üdülő, 392 panzió, 17 városi szálloda, valamint 130 LiveAboard hajó közül válogathat.

Az irányított turizmus 1972-ben indult a szigeteken, és azóta egyre nagyobb mértékben bontakozik ki. A Maldív-szigetek jelenleg a világ legkifinomultabb és egyik legnépszerűbb desztinációjának számítanak. Az itt töltött idő nemcsak tökéletes kikapcsolódást jelent, hanem feledhetetlen természeti környezetbe is varázsolja az ide látogatót. Üdvözöljük!

Földrajzi és helyszíni adottságok

 

A Maldív Köztársaság egy önálló szigetország, mely az Indiai-óceánban fekszik. Világszinten nincsen párja földrajzi és felszíni adottságai takintetében. A szigetcsoport 26 természetes atollból áll, melyek mindegyikét dupla szigetsor alkojta. Az atoll szó a maldív „atholhu“ szóból ered, melynek jelentése egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport. A hatékony adminisztratív irányítás érdekében a 26 atoll 20 adminisztratív egységre van osztva. A Maldív-szigetek stratégiailag fontos nemzetközi tengeri útvonalak közvetlen vonzáskörzetében terülnek el.

A szigetcsoport teljes területe 90 000 km², de ennek 99,6%-a tengervíz. A szigetcsoportot, mely egy terebélyes tenger alatti hegység tetejét képezi, 1190 szigetből áll. Ezek összterülete 298 km². Minden egyes szigetet kristálytiszta vizű lagúnák vesznek körbe. A körülölelő korallzátony páratlan szépségű és gazdagságú vízivilágnak ad otthont. A szigetcsoport teljes hossza északról déli irányban 822 km, és keletről nyugatra 130 km. A legközelebbi szomszédos országok India (600 km) és Srí Lanka (670 km).

Időjárási viszonyok

 

Egyenlítői fekvésének köszönhetően, ahol a legerősebben süt a nap, garantált a napi 8 órás, havi szinten átlag 230-250 órás ragyogó napsütés. A csúcshőmérséklet 30  ̊C, éjszakánként nagyon kellemes 23  ̊C. Az eső ritka, de mikor előfordul, meleg és trópusi, frissítő. A legesősebb időszak a május- november közötti, de ekkor is keveset esik, átlagosan évi  2 133 mm-t. A levegő páratartalma 75 – 80%, de a tengeri szellő kellemesen frissítő hatású. A nap reggel 6 óra körül kel, és este 18.30 körül nyugszik, az árapály gyenge. Két monszun időszak van: az észak-keleti (Iruvaa, keleti szeleket jelent) decembertől áprilisig, vmt. a dél-keleti (Hulhangu, erősebb szelekre utal) májustól novemberig. Ez utóbbit csak azért nevezik esős időszaknak, mert ebben az időszakban elméletileg eshet az eső. A Maldív-szigeteken egész évben trópusi éghajlat uralkodik, a csapadék jelentéktelen. További információk az aktuális időjárásról itt: www.meteorology.gov.mv

Lakosság, kultúra, és a helyi konyha

 

Az évszázadokon át uralkodó tengerész életmód és a vallás büszke és szívós néppé formálta a maldívot, amely képes szűkös körülmények között is fennmaradni. A turizmus virágzása előtt a helyiek a halászattól függtek, nemcsak az élelmezés, hanem a pénzkeresés szempontjából is. Szárított és füstölt halat szállítottak és árultak Srí Lankán. Évszázadokon keresztül a legkülönfélébb genetikai és kulturális hatások érték őket. A helyi lakosság arcvonásaiban és szokásaikban erősen érezhető az afrikai, arab, indonéz és indiai hatás. A legjobb példa erre a Bodu Beru tánc, melyet a helyiek sokszor bemutatnak a vendégeknek a szállodákban is. Az iszlámnak köszönhetően erősödött bennük a hagyományok és szokások tisztelete, valamint a sorsba vetett hit is.

A turizmus számos ajtót nyitott meg előttük. Virágzásának köszönhetően nőttek az ország és a lakosok bevételei, elterjedtek a modern technológiák és telekommunikációs eszközök. A fiataloknak esélyük nyílt a külföldi tanulásra, amivel maguk is elősegíthetik az ország fejlődését. Az egyszerű és lassú életvitelt, amit a korallkőből épített viskók jelképeztek, felváltotta egy modernebb, a világ történéseit és a politikai életet figyelemmel kísérő fiatal generáció, amelynek képviselői már kifinomult, légkondicionált, helyi építészek által tervezett bérházakban laknak.

You don't have permission to register